Nederlands - Hardcover
253 pagina's | De Bezige Bij | april 2011
Beschrijving
In Slingerbeweging beschouwt György Konrád de invloed van de Hongaarse geschiedenis op de loop van zijn eigen leven; de Duitse bezetting van 1944, de opstand van 1956, toen Hongarije zich probeerde te ontworstelen aan de Russische overheersing en de politieke omwenteling van 1989. In boeiende passages analyseert hij zijn herinneringen, waarbij hij eveneens luchtiger onderwerpen aanroert, zoals de vele reizen die hij maakte, het dagelijks leven in Boedapest en zijn liefde voor de literatuur.
Met Slingerbeweging keert Konrád terug naar de jaren van onderdrukking en vrijheid. Het is een meditatief en filosofisch boek van een groot schrijver en van een man die met enige zelfspot de balans van zijn leven opmaakt.
Recensie(s)
Ten tijde van de omwenteling in de communistische landen van Europa rond de jaren negentig van de 20e eeuw was de Hongaarse schrijver György Konrád (Debrecen, 1933), in eigen land verboden tot 1988, een gevierd persoon. Een tiental van zijn boeken, waaronder de romans "De medeplichtige" (1986), "Tuinfeest" (1988) en "De oude brug" (1997) is ook in het Nederlands vertaald. Konráds werk is sterk autobiografisch. Hij munt uit in de wijze waarop hij de tijd waarin hij leeft beschrijft: uiterst betrokken en met een scherp oog voor alles wat naar machtsmisbruik zweemt. In zijn nieuwe boek "Slingerbeweging" kijkt Konrád terug op zijn leven. Hij vertelt niet chronologisch, maar springt van de ene periode naar de andere: daarbij komen aan de orde zijn vroege jeugd, studententijd, de Hongaarse opstand, zijn buitenlandse reizen na de val van de muur, zijn huidige leven in een klein dorp aan het Balatonmeer. Dit alles levert stof voor boeiende, vaak licht ironische meditaties. Konrad is een van de grote schrijvers van Midden-Europa en verdient een groot publiek.
(NBD|Biblion recensie, Willem G. Weststeijn)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten