vrijdag 16 september 2011

118e Geboortedag Albert Szent-Györgyi

Het is vandaag 118 jaar geleden dat de Hongaarse arts en Nobelprijswinnaar Albert Szent-Györgyi geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo's. Ter gelegenheid van de 118e geboortedag van Albert Szent-Györgyi (1893-1986) is het traditionele logo vervangen door een fruitig logo waarin prominent twee sinaasappels staan afgebeeld.

Albert Szent-Györgyi ontving in 1937 de Nobelprijs voor de Geneeskunde. De prijs werd hem toegekend 'voor zijn ontdekkingen in verband met de biologische verbrandingsprocessen, in het bijzonder met betrekking tot vitamine C en de fumaarzuurkatalyse'.

De Hongaar had uitgebreid onderzoek gedaan naar celademhaling en vitamine C en onder meer ontdekt dat paprika's een bron van ascorbinezuur (vitamine C) vormen. Deze stof, zo ontdekte hij, kon helpen scheurbuik te voorkomen.
Szent-Györgi legde de basis voor zijn onderzoek in de periode tussen 1922 en 1926. De Hongaar was toen verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten