donderdag 8 september 2011

Boedapest op maat

Op zoek naar een gids in Boedapest? Dan kunnen Runa Hellinga en Henk Hirs je wel van dienst zijn. Zij wonen en werken sinds 1990 in Hongarije als correspondenten van diverse Nederlandse media.

Behalve algemene rondleidingen als eerste kennismaking met de stad bieden zij tal van stadswandelingen die dieper op een thema ingaan. Met hun langdurige praktische ervaring in en journalistieke kennis van Hongarije en de hoofdstad maken zij voor u wandelingen op maat, van een halve of een hele dag, waarbij het accent ligt op de boeiende, opvallende en merkwaardige verhalen achter de gevels die u ziet en op de maatschappelijke en culturele achtergronden van deze fascinerende wereldstad.

Jugendstil in Boedapest. Iedereen kent Gaudi in Barcelona, maar hoeveel mensen hebben van Ődön Lechner en zijn tijdgenoten gehoord? Toch biedt de Hongaarse hoofdstad een schat aan prachtige jugenstil gebouwen met een eigen, uniek Hongaarse stijl. Maak in een halve of een hele dag kennis met de Hongaarse secessie tijdens deze zwerftocht door Pest, waarbij we natuurlijk ook stilstaan bij andere bezienswaardigheden langs de route.

De Joodse wijk. Voor de Tweede Wereldoorlog was een kwart van de bevolking van Boedapest joods, en nog steeds wonen er zo'n tachtig- tot honderdduizend joden in de Hongaarse hoofdstad, verreweg de grootste joodse gemeenschap in Centraal-Europa. Overal in de stad vind je synagogen en joodse monumenten. Wandel een halve dag mee door de oude joodse wijk, waar nog steeds drie synagogen wekelijks sabbat vieren, of ga mee op een zwerftocht langs de monumenten elders in de stad.

Boedapest literair. Hongaarse literatuur is populair in Nederland en Hongaren eren hun schrijvers. Overal in de stad vind je monumenten die hen en hun werk herdenken. Bezoek de woning van dichter Endre Ady en sta stil bij het drama dat Sándor Marai trof toen zijn huis op de laatste dag van de oorlog volkomen werd vernietigd.

Communistisch Boedapest. In de jaren negentig werd een groot deel van de beelden die tijdens het communisme in de stad verrezen, verplaatst naar een speciaal beeldenpark buiten de stad. Het is niet zo makkelijk om de sporen van het communisme in Boedapest zelf terug te vinden. Maar ze zijn er wel, van een café dat sinds de jaren zestig niet is veranderd, tot een beeldengalerij die de helden van de communistische jeugd eert.

De stadsontwikkeling in de 19de en 20ste eeuw. Van een verzameling kleine stadjes begin 19de eeuw tot een stad van een miljoen inwoners in 1900 en een kleine 2 miljoen nu: Boedapest heeft de afgelopen 200 jaar een razendsnelle ontwikkeling meegemaakt. Stadsuitbreiding en stadsvernieuwing komen in deze tocht aan de orde.

Turks Boedapest. Van anderhalve eeuw Turkse overheersing is op het eerste oog weinig overgebleven, behalve natuurlijk een grote voorliefde voor warme baden. Toch hebben de Turken meer sporen nagelaten dan je zou denken: kerkhoven, baden, en zelfs de meest noordelijke islamitische bedevaartsplaats van de wereld. En niet te vergeten de oer-Hongaarse paprika, die via de Turken naar Hongarije kwam.

Mocht er een thema zijn dat u boeit, maar dat zij nog niet aanbieden: laat het hen weten en ze zullen hun best doen om het voor u te organiseren. En mocht u liever zelfstandig op pad gaan, dan kunt u ook diverse thematische routebeschrijvingen bij hen verkrijgen.

Meer info op www.boedapest-op-maat.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten