De Hongaren maakten pas in 1944 kennis met de toorn van Hitler, maar toen de nazis het land eenmaal waren binnengevallen waren Joden noch zigeuners hun leven zeker. Over de oorlogservaringen van de Hongaarse Roma zijn tot op de dag van vandaag maar weinig feiten bekend; over het aantal vervolgden en doden bestaan slechts uiteenlopende schattingen.
Ooggetuigenverslagen van zigeuners die de (werk)kampen hebben overleefd zijn er nauwelijks. Fotografe Jutka Rona bezocht het Holocaust Centrum in Boedapest en het trof haar hoe weinig er bekend is over de vervolging van de Roma. Zij ging op zoek naar de verhalen van overlevenden en portretteerde hen en hun nazaten.De zeven geïnterviewden doen verslag van de tragische gebeurtenissen in de verschillende kampen en van hun leven in het naoorlogse Hongarije.
De indringende, rake portretten van Jutka Rona tonen de sterke overlevingskracht en vitaliteit van de Hongaarse zigeuners. Zij bewerkte voor dit boek interviews van Roma-journalisten. Het inleidende artikel is van prof.dr. Zsuzsanna Ferge, het slotartikel is van dr. Peter Szuhay.
Jutka Rona is geboren in Boedapest en woont sinds 1936 in Nederland. Zij publiceerde onder meer de fotoboeken Wolvenstraat 1974, Een denkbeeldig leven, Op je tenen lopen, Een wereld van stilte, Binnen Buiten en reisgidsen over Boedapest, Wenen, Hongarije en Cuba.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten